|
2024-02-15 19:29:45, csütörtök
|
|
|
A brokkoli igazi multivitamin és ásványi anyag bomba, hiszen jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősítheti a csontozatot. Rendkívül egészséges és sokoldalú zöldség, amelyet érdemes napi szinten fogyasztani.
Sokféleképpen elkészíthető, gyakran túlfőzve, nem megfelelően fűszerezve kerül tálalásra. Kis odafigyeléssel azonban ez a csodálatos zöldségféle igazi kedvenc lehet a konyhában!
A vadon termő brokkolit már az ókori rómaiak is fogyasztották, mégis századok teltek el, míg az európai konyhaművészetben, később pedig mind szélesebb társadalmi rétegek asztalain világszerte megjelent. Európában csak a XVII. század óta termesztik, manapság Spanyolország és Portugália büszkélkedhet a legnagyobb brokkoli termesztő területtel.
A brokkolit a XIX. században olasz bevándorlók vitték be Amerikában, de a növény csak az 1920-as években vált ott igen népszerűvé. A brokkoli vagy spárgakel a keresztesvirágúak, káposztafélék családjába tartozik, a karfiol és a kelbimbó legközelebbi rokona, amelynek mintegy harminc fajtája ismert. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat külön tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra, ezekből a kelkáposztára emlékeztető ízű főzelék készíthető.
A brokkoli számos értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben emészthető formában.
Található benne C-, K-, A-, B1-, B2-, B5-, B6-, E-vitamin, folsav, mangán, triptofán, kálium, magnézium, kalcium, vas és szelén is. Gazdag folsavtartalma miatt fogyasztása várandósoknak kifejezetten javasolt.
A brokkoli számos növényi tápanyagot, fitonutrienst tartalmaz. Ebből máig 33 félét azonosítottak (többek között: karotinoidok, kumarinok, flavonoidok, glukozinolátok, indolok, isothiocianátok, lutein, sulforafánok, terpének és fenol savakat).
Rendszeres fogyasztását a táplálkozási szakemberek mind a benne rejlő tápanyagok, mind pedig bizonyos betegségekkel (különösen a daganatos betegségekkel) szembeni védőhatása miatt ajánlják, egyike tehát azoknak az ,,egészségmegőrző" élelmiszereknek, melyek megcáfolhatatlanul sok jó tulajdonsággal rendelkeznek.
A brokkoli gyógyhatása
A brokkoliban található egy úgynevezett izoticianátoknak hívott fitovegyületek megállítják a pajzsmirigy túlzott hormontermelését. Ennek köszönhetően segíthet a Basedow-kór, - ami nem más, mint az autoimmun pajzsmirigy-túlműködési zavar - gyógyításában. A rendkívüli antioxidatív glutation tartalmának köszönhetően jótékonyan hat az ízületi gyulladásban szenvedőkre is egyaránt. Ezen kívül egyenesen hat féle olyan vegyület található benne, amely csökkenti a vérnyomást. Jótékony hatással van a vérre, növeli az energiát. Segít a vérszegénység és a fáradékonyság leküzdésében, ezen kívül jót tesz a szívnek és a vérkeringésnek. Antioxidáns és rákmegelőző hatásáról is híres. Kutatások bebizonyították, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozásában.
Összefoglalva gyógyhatásait
regenerálja a leégett bőrt,
csökkenti a sejtkárosító molekulák számát,
védi a szívet,
segít a rákmegelőzésben,
védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől,
aktivizálja az immunrendszert,
erősíti a csontot,
védi a szemet,
gyomorfekély elleni küzdelem harcosa,
méregtelenít.
Tudod-e, hogy
ha párolod a brokkolit, akkor sokkal több koleszterincsökkentő hatóanyag marad meg benne, mint főzve vagy sütve,
természetes méregtelenítő hatása van, így a betegségeket is okozó, a szervezetben képződő méreganyagok mennyiségét csökkenti,
a brokkoli tartalmaz kaempferolt, amely csökkenti számos allergén hatását, így aztán sokféle allergia esetén kifejezetten hasznos brokkolit fogyasztani,
remek vasforrás azok számára is, akik nem esznek elég húsfélét,
csökkenti a gyulladásos folyamatok kialakulásának esélyét.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: izoticianátoknak, hormontermelését, rákmegelőzésben, felhasználhatók, bebizonyították, isothiocianátok, egészségmegőrző, káposztafélével, káposztafélénél, élelmiszereknek, tulajdonsággal, megbetegedések, immunrendszert, fitovegyületek, glukozinolátok, odafigyeléssel, kialakulásának, folsavtartalma, vérkeringésnek, fáradékonyság, spanyolország, sokféleképpen, betegségekkel, kelkáposztára, méregtelenítő, káposztafélék, gyógyhatásait, összefoglalva, azonosítottak, fitonutrienst, várandósoknak, vérszegénység, büszkélkedhet, fogyasztották, gyógyításában, méregtelenít, brokkoli igazi, benne lévő, csodálatos zöldségféle, vadon termő, ókori rómaiak, európai konyhaművészetben, legnagyobb brokkoli, növény csak, 1920-as években, brokkoli vagy, kelbimbó legközelebbi, karfiolhoz hasonlóan, virágát fogyasztjuk, virágokat külön, virágzatot körülzáró, kelkáposztára emlékeztető,
|
|
|
|
brokkoli igazi, benne lévő, csodálatos zöldségféle, vadon termő, ókori rómaiak, európai konyhaművészetben, legnagyobb brokkoli, növény csak, 1920-as években, brokkoli vagy, kelbimbó legközelebbi, karfiolhoz hasonlóan, virágát fogyasztjuk, virágokat külön, virágzatot körülzáró, kelkáposztára emlékeztető, brokkoli számos, többi káposztafélénél, táplálkozási szakemberek, benne rejlő, daganatos betegségekkel, brokkoli gyógyhatása, brokkoliban található, úgynevezett izoticianátoknak, pajzsmirigy túlzott, rendkívüli antioxidatív, ízületi gyulladásban, fáradékonyság leküzdésében, többi káposztafélével, rákos megbetegedések, leégett bőrt, sejtkárosító molekulák, rendellenes fejlődéstől, szervezetben képződő, brokkoli tartalmaz, gyulladásos folyamatok, izoticianátoknak, hormontermelését, rákmegelőzésben, felhasználhatók, bebizonyították, isothiocianátok, egészségmegőrző, káposztafélével, káposztafélénél, élelmiszereknek, tulajdonsággal, megbetegedések, immunrendszert, fitovegyületek, glukozinolátok, odafigyeléssel, kialakulásának, folsavtartalma, vérkeringésnek, fáradékonyság, spanyolország, sokféleképpen, betegségekkel, kelkáposztára, méregtelenítő, káposztafélék, gyógyhatásait, összefoglalva, azonosítottak, fitonutrienst, várandósoknak, vérszegénység, büszkélkedhet, fogyasztották, gyógyításában, méregtelenít, köszönhetően, kialakulását, gyomorfekély, sejtkárosító, rendelkeznek, elkészíthető, kifejezetten, fogyasztását, betegségeket, sulforafánok, karotinoidok, multivitamin, leküzdésében, gyulladásban, táplálkozási, méreganyagok, legközelebbi, antioxidatív, szervezetben, antioxidáns, bevándorlók, regenerálja, tartalmának, rákmegelőző, szenvedőkre, világszerte, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|